כתבו: עו"ד דנה דרזנין, מגשרת
עו"ד ועו"ס שרה כץ, מגשרת
מהו הליך ה"גירושין בשיתוף פעולה":
הליך ה"גירושין בשיתוף פעולה" הוא אחד ההליכים ליישוב סכסוכים בדרכי שלום, מחוץ לכתלי בית המשפט ובית הדין הרבני. זהו הליך של שיתוף פעולה בין אנשי מקצוע מתחומים שונים, אשר משתפים פעולה ביניהם וביחד עם הזוג, לצורך הגעה להסכם.
הרעיון העיקרי העומד בבסיס שיטת ה"גירושין בשיתוף פעולה" הוא שהליך הגירושין הוא הליך משברי, המערב מספר תחומים יחדיו ועל כן הפתרון לסכסוך לא יכול להגיע מכיוון תחום אחד ויחיד, דהיינו: התחום המשפטי בלבד או הטיפולי או הכלכלי, אלא יש לשלב את הפן המשפטי, הרגשי והפיננסי על מנת להגיע לפתרון כוללני, המתאים לצרכי בני הזוג וילדיהם.
על כן בהליך ה"גירושין בשיתוף פעולה" בדרך כלל יש צוות רב תחומי, המורכב משני עורכי דין (אחד לכל בן זוג), מומחה רגשי (מהתחום הטיפולי) ומומחה פיננסי (אקטואר ו/או מעריך שווי), המומחים כל אחד בתחומו, אשר תוך שיתוף פעולה ביניהם תורמים את הידע הייחודי לכל אחד מהם, כדי לסייע לבני הזוג להגיע להסכם, הנותן מענה מקיף לכל צרכיהם.
מי מתאים להליך הגירושין בשיתוף פעולה?
ישנם מקרים שאינם מתאימים לגישור, כגון: כאשר קיימים פערים גדולים בין בני הזוג בתחום הידע הפיננסי, פערי כושר ההשתכרות, פערים בתמיכה המשפחתית, פערים ביוזמה לגירושין או בחוסר הרצון להתגרש, ביציבות הרגשית של מי מהצדדים או פערים מילוליים בתחום יכולת הביטוי העצמי.
יש לעיתים קונפליקט שהוא בעצימות גבוהה (כגון: בגידה, אלימות מילולית/ כלכלית, יחסי תלות), צרכים מיוחדים (כגון: בעיות נפשיות, נכות) של הילדים או מי מהצדדים או מורכבות משפטית או פיננסית מיוחדת – כל אלה אינם מאפשרים לזוג להשתתף בגישור באופן שוויוני ועלולים להוות מכשול בתהליך הגישור. לזוגות אלה מתאים הליך ה"גירושין בשיתוף פעולה".
כשם שהגישור היווה בזמנו מהפיכה והביא בשורה לכל הזוגות, אשר נעזרו בו ונמנע מהם הצורך במלחמה בבתי המשפט, כך כיום הליך ה"גירושין בשיתוף פעולה" מהווה מהפיכה ומאפשר לכל אותם זוגות, שאינם מתאימים לגישור, למצוא פתרון בהסכמה. זוגות אלה אינם נאלצים, מחוסר אופציה מתאימה אחרת, לפנות לערכאות. הליך ה"גירושין בשיתוף פעולה" מאפשר להם להינות מפיתרון בדרכי שלום, באופן בו כל אחד מהם מקבל ייצוג משפטי צמוד ושוטף וכן מתמיכה ומענה לבעיות המיוחדות של אותו הזוג ועדיין להימנע ממלחמות בבימ"ש.
כמה מיתרונות הליך זה הינם:
- ייחודיות התהליך הינה, שעורכי הדין מתחייבים לפעול אך ורק לפתרון בדרכי שלום, והם מנועים מלייצג את הלקוח בבית משפט, גם אם חלילה הליך ה"גירושין בשיתוף פעולה" לא יצליח. זהו חידוש מהפכני היורד לשורשו של התהליך והמשפיע עליו. בכך מונעים מצבים של הסלמה ו"איום" בפיצוץ התהליך ופניה לערכאות. בכך נמנע ניגוד אינטרסים מובנה שעלול להתקיים. ה"גירושין בשיתוף פעולה" מעקר ומנטרל סיכונים אלה. סעיף הפסלות מייצוג בבית משפט גורם למחוייבות מלאה לתהליך, להגברת היצירתיות ולמיצוי ומיקסום כל האפשרויות לפתרונות בדרכי שלום.
- צוות המומחים המנהל את התהליך, יוצר שיתוף פעולה בין עורכי הדין ומשנה את הדינמיקה בדיני משפחה לחיובית יותר. עורכי הדין אינם נבחנים לפי מידת הניציות והתוקפנות שלהם, אלא לפי כישוריהם בניהול משא ומתן ובייצוג תוך שיתוף פעולה. כך משתנה הדינמיקה בדיני משפחה לחיובית יותר ומשתנה ה"אקלים" הקיים כיום בדיני המשפחה, דבר המשפיע ומשנה את ה"אקלים" הכללי של דיני הגירושין בישראל.
- קיומם של אנשי הצוות הרב תחומי מהתחום המשפטי, הטיפולי והפיננסי ושיתוף הפעולה ביניהם מאפשרים נקודות מבט מעמיקות ורחבות יותר על הסכסוך ועל המשפחה ויוצרים פתרונות, הנוצרים מכך שכל אחד מאנשי המקצוע מיישם את הידע המקצועי בתחומו הוא.
- העובדה שלכל אחד מהצדדים יש ייצוג משפטי איכותי משלו, נותנת לכל צד תחושה של ביטחון, תחושת מוגנות, מפחיתה את חוסר הודאות ומאפשרת לו לקבל ידע משפטי שוטף בתוך ההליך, מה שמאפשר לצדדים לקחת החלטות מבלי לחשוש וללא הצורך להתייעץ במומחה מחוץ לתהליך, אשר אינו מחוייב לתהליך ואשר עלול אף לטרפדו.
- כשמדובר בזוגות שאינם מתאימים לגישור, קיימת חשיבות עליונה למומחה מהתחום הרגשי. כידוע לכולם, הליך הגירושין מלווה בטלטלות רגשיות ונפשיות ומהווה את אחד המשברים הקשים שאנשים חווים בחייהם. נוכחות איש המקצוע מהתחום הרגשי/ טיפולי נותנת מענה לצרכים אלה ואף מאפשרת תקשורת מטיבה ושיתופית בין בני הזוג. המענה לצרכים הרגשיים במסגרת התהליך, מאפשר את קידום התהליך ללא צורך בהפניה לטיפול מחוץ להליך, אשר עלול להתנגש עם התהליך ההסכמי.
- המומחה הרגשי ובמקרה הצורך אף מומחה הילדים, המשתתפים בתהליך, הינם חידוש מבורך, שכן ברוב הגישורים וההסכמים מחוץ לבית המשפט קולם של הילדים אינו נשמע באופן אובייקטיבי, אלא דרך הוריהם, כאשר לעיתים "טובת הילדים" נבלעת בויכוחים על הישרדות, רכוש ויתר העניינים המשפטיים שנדונים ביניהם.
- בהליך ה"גירושין בשיתוף פעולה" נדרשת שקיפות מוחלטת ושיתוף במידע, מה שמאפשר הגעה להסכמים, הנשמרים לטווח ארוך. שקיפות זו מתאפשרת באופן מיטבי על ידי אנשי המקצוע, המשמשים כשומרי הסף בעניין זה בתהליך, מה שמאפשר לצדדים לחוש תחושת בטחון ומאפשרת הגעה להסכם הוגן, המבוסס על גילוי מידע מלא.
לסיום, בעבר דווקא המשפחות בהן הסכסוך סביב הגירושין היה מורכב יותר, ולכן לא התאימו לגישור – נאלצו להיגרר למלחמות בבתי המשפט, דבר שהעצים את הקונפליקט שבין הצדדים. כיום, הליך ה"גירושין בשיתוף פעולה" מהווה מהפיכה עבור אותן משפחות, ונותן להן תקווה ומענה מיטבי.
כאנשי מקצוע אשר עוסקים בגישור ורואים בו שליחות המביאה לשינוי, אנו מזמינים אתכם לצעוד צעד נוסף ולהיכנס לתחום ה"גירושין בשיתוף פעולה", שהינו תחום מאתגר, הנותן סיפוק רב ואפשרות לפגוש אנשי צוות מהתחומים הרלבנטיים, החולקים איתכם את אותה השקפת העולם לחולל שינוי לטובה בתחום.
נכתב על ידי:
עו”ד דנה דרזנין, מגשרת ועו”ד בגירושין בשיתוף פעולה, מעבירה הכשרות בתחום הגירושין בשיתוף פעולה, יו”ר (לשעבר) של עמותת "להתגרש בשלום" ויו"ר (משותף) של הארגון הישראלי לגירושין בשיתוף פעולה וממקימיו. מרצה על התחום במסגרות שונות.
עו”ד שרה כץ, עו”ס ומגשרת ועו”ד בגירושין בשיתוף פעולה מחברת הספר “גשר על חיים סוערים – על כוחו של הגישור בגירושין”.